Jedinstvena prirodna kozmetika Dr. Hauschka

Koža posjeduje vlastitu snagu hranjenja i obnove. Kozmetika je u tome treba podržavati. Upravo to čini jedinstvenost Dr.Hauschka kozmetike. Aktivnost kože može biti oslabljena uticajem sunca, vjetra i drugih spoljašnjih i unutrašnjih faktora. Dr.Hauschka kozmetika je ponovo budi i aktivira, jača zdrave procese i ritmove u koži te je štiti od vanjskih uticaja. O kozmetici koja je povratak prirodi počela i prije nego što je to postalo “moderno” razgovarala sam sa Adnom Kahriman – Hamza iz kompanije Pharma Maac

Na čemu se temelji filozofija ovog brenda?

Filozofija kozmetike Dr. Hauschka temelji se na harmoničnoj ravnoteži čovjeka i prirode koja se ogleda u sljedećim posebnostima:

- Aktivacija sopstvene funkcije kože

- Koža se ne dijeli na različite tipove, nego se posmatra kao cjelovit organ s promjenjivim stanjima

- Prerada ljekovitih biljaka iz biološko-dinamičkog uzgoja

- Uvažavanje prirodnih ritmova pri uzgoju, proizvodnji i konceptu njege

- Bez hemijski sintetisanih mirisa, boja i konzervansa

- Usredotočenost na cjelovitu biljku, a ne na izdvojene aktivne tvari

Da li ovaj brend ima liniju za svaku problematiku kože?

Stanja kože za koje Dr. Hauschka posjeduje proizvode su: 

- Normalna koža

- Suha, dehidrirana koža

- Osjetljiva koža

- Osjetljiva mješovita koža

- Mješovita koža

- Masna, nečista koža

- Zrela koža

Vaša se koža kao ni vi ne može ukalupiti u krute okvire.. U različito vrijeme i na različitim mjestima, tokom različitih godišnjih doba i u različitim fazama života potrebni su vam prikladni koncepti njege. Stoga Dr.Hauschka ne govori o nepromjenjivim tipovima kože, nego o stanjima kože koja nastaju i ponovno nestaju. 


Kada kažemo prirodna kozmetika šta to tačno podrazumijeva kad je Dr. Hauschka u pitanju?

Kako u Evropi trenutno nema pravno obavezujućih propisa o sastavu proizvoda prirodne kozmetike, za potrošača je važno imati pouzdanu orijentaciju prilikom odabira proizvoda. Poznata oznaka prirodne kozmetike NATRUE jamči da proizvod ispunjava tačno određene kriterije kvaliteta, npr. da ne sadrži naftne derivate ili sintetičke boje, mirise i konzervanse. Proizvodi kozmetike Dr. Hauschka imaju oznaku NATRUE. Kvalitet proizvoda Dr. Hauschka premašuje minimalne zahtjeve potrebne za dobivanje navedenih oznaka: kada je god moguće upotrebljavamo biljke iz biodinamičkog ili kontrolisanog biološkog uzgoja. Kompletna proizvodnja od koncepcije preko nastajanja pa sve do proizvodnje se odvija direktno u našem preduzeću. Intenzivno ulažemo u područje istraživanja i razvoja kako bi naši preparati postali još efikasniji i podnošljiviji za kožu, i to bez ikakvih eksperimenata na životinjama. Uspješan i certificiran sistem upravljanja resursima već nam godinama pomaže u optimiranju procesa i uštedi resursa. Osim toga, važno nam je da u okviru brojnih projekata uzgoja jedan dio svog znanja i iskustva prenesemo u siromašnije zemlje te da tamo ciljano podstičemo i širimo biološki uzgoj. To su samo neki od aspekata kvaliteta Dr. Hauschka. Naše Recepture temelje se na visokom kvalitetu prirodnih sirovina i na pažnji koja je posvećena njihovom uzgoju i obradi. Kod biološko-dinamičkog uzgoja, tlu se daje čak više nego što se od njega uzima. U kozmetici Dr. Hauschka povezujemo sastojke u kompleksne kombinacije koje predstavljaju više od samog zbira njihovih sastavnih dijelova. Jedinstven kvalitet naših proizvoda koji podstiče kožu na sopstvenu aktivnost proizlazi tek iz skladnog nadopunjavanja sastojaka i ritmičnog postupka proizvodnje. Jer vaša se koža može hraniti i obnavljati sopstvenim snagama. Naša kozmetika ne preuzima te zadatke na sebe, nego joj pomaže da sama ponovno uspostavi ravnotežu.

Ovaj brend nema noćnu kremu. Zbog čega?

Bezmasna noćna njega iz asortimana kozmetike Dr. Hauschka podstiče metabolizam kože koji je upravo noću najaktivniji. Kako se ovi prirodni eliminacijski procesi ne bi opteretili masnim preparatima za njegu, Dr. Hauschka program za noćnu njegu sadrži stimulativne i obnavljajuće esencije biljaka koje pomažu koži da diše i savlada svoje slabosti i ograničenja. Na taj način koža ostaje zdrava i lijepa. Dr. Hauschka kozmetički preparati za noćnu njegu su: Temeljna noćna njega: Tonik za lice, tonik za lice specijal ili regenerativni serum, Intenzivni noćni tretman: Regenerator – osjetljiva koža.


Nažalost zrak u većem dijelu BiH je zagađen, maske koje nosimo veći dio dana zbog coronavirusa kod mnogo žena su izazvale probleme poput mitisera, akni i suhe kože. Koje korake njege Dr. Hauschka njege nam preporučujete da ublažimo ove probleme i općenito kako bi njega kože zimi trebala izgledati? 

Za nečistu kožu sklonu upalama preporučujemo sljedeći program:

1. Krema za čišćenje: nježno čišćenje za jutro i večer I osnova je uspješne njege. Krema za čišćenje čini pore finijim, podstiče izlučivanje i čisti kožu.

2. Tonik za lice specijal: regulirajuća osnovna njega, učinkovit je za njegu masne kože sklone miteserima i upalama. Čak i koža sa širokim porama može postati finija svakodnevnom upotrebom tonika.

3. Regenerator – osjetljiva koža: normalizirajući intenzivni tretman (za noć). Podstiču prirodne sposobnosti kože i normalizuju stvaranje masnoće i vlage, podupiru zdravo obnavljanje kože.

4.Ulje za dnevnu njegu lica: dnevna njega koja reguliše rad žlijezda lojnica.  Svojim uljnim ekstraktima pomaže koži u normalizaciji proizvodnje loja. Pore vidljivo postaju finije, upale nestaju, a koža se smiruje. Osim toga, ulje štiti od vremenskih uticaja.

5. Revitalizujuća maska: intenzivni tretman koji podstiče obnavljanje kože. Smanjuje upale, obnavlja kožu, blago čisti.

U zimskim danima koži je potrebna hidratacija. Za suhu, dehidriranu koža lica preporučujemo: Kremu za čišćenje, Tonik za lice, Revitalizirajuću dnevnu krema i/ili Dnevna kremu od ruže, Hidratantna kremu za područje oko očiju ili Balzam za područje oko očiju.


Pročitala sam da Dr. Hauschka najbolje djeluje kada se ne kombinuje sa drugim konceptima i proizvodima. Vaša preporuka kako bi trebala da izgleda jedna dnevna rutina proizvodima ovog brenda? 

Tokom dana koži je potrebna prirodna zaštita od negativnih uticaja uzrokovanih vremenskim promjenama, različitim štetnim faktorima iz okolne sredine kao i stresnim načinom života.   S obzirom da je koži ponekad potrebno više, a ponekad manje masnoće, preparati se koriste pojedinačno, ili u kombinaciji, kao dnevna njega za različita stanja kože. 

Dnevna rutina u 3 koraka:

1. Čišćenje: Mlijeko za čišćenje (koristi se za površinsko uklanjanje nečistoće i šminke), Krema za čišćenje lica (jača kožu stimulirajući procese čišćenja, dubinski čisti pore i ne narušava kiseli sloj kože) - Krema zbog svoje teksture podsjeća na piling, ali UVIJEK SE MORA NAGLASITI DA SE KREMA NE SMIJE TRLJATI PO KOŽI NEGO SAMO UTAPKAVATI.

Po završetku čišćenja lica primjenjuju se preparati koji će kožu tonizirati i pomoći joj da ostane čvrsta

2. Toniziranje: Tonik za lice (za normalnu, suhu i osjetljivu kožu), Tonik za lice specijal (posebno formulisan za masnu ili oštećenu kožu)

3. Njega: Dnevna hidratantna krema (za normalnu, suhu i dehidriranu kožu), Dnevna krema od ruže (za osjetljivu, suhu i zrelu kožu), Dnevna krema od ruže – light (za suhu, dehidriranu i osjetljivu kožu), Dnevna krema od dunje (za normalnu, suhu i osjetljivu kožu), Dnevna krema od melise (za osjetljivu i mješovitu kožu), Ulje za dnevnu njegu lica (za masnu, nečistu kožu)

Ova  kozmetika je povratak prirodi počela i prije nego što je to postalo “moderno”. Da li baš u tome leži uspjeh i činjenica da su ovi proizvodi već godinama omiljeni i brojnim slavnim ličnostima koji njen kvalitet ističu ne kao dio neke reklamne kampanje već zadovoljstva njenim učinkom? 

Prirodna kozmetika u svijetu slavnih nije mnogo popularna, ali oni koji su pobornici prirodne kozmetike, kunu se da ne bi više nikad stavljali hemiju na lice. Julia Roberts, Jennifer Aniston, Madonna, Richard Gere, Robert Downey Jr. samo su neke od slavnih ličnosti koje su isprobale i javno hvale njegu kože sa Dr. Hauschka proizvodima. Jennifer Aniston bi dodala kako djeluje umirujuće i izuzetno miriše. Katie Holmes vjeruje maskama Dr. Hauschka, a za njegu svoje kože bira Učvršćujuću masku, koju koristi prilikom Skype razgovora sa prijateljima. Ovo vrijeme nazvala je „Face Time“ ili „Vrijeme za lice“. Uma Thurman i Eva Mendes koriste Mlijeko za čišćenje lica Dr.Hauschka, te su naglasile kako je ovo mlijeko izuzetno nježno, uz blistavo čisti efekat na koži.

Kao i njen lik u filmu Jedi, moli, voli, Julia Roberts živi holistički. Njen način života uključuje korištenje prirodne kozmetike, a jedan od njenih omiljenih brendova upavo je Dr. Hauschka.

Dr. Hauschka dnevna krema od ruže – “Ova krema je poput "spa tretmana u tubi". Izrazito je bogata, ne zatvara pore i zapanjujuće miriše! Preporuka je sve tipove kože jer se savršeno upija. Malo kreme može postići mnogo.” - Kate Moss

Dr. Hauschka dnevna krema od ruže – “Kako bi održala kožu hidratiziranom, posebno tokom putovanja, koristim Hauschka dnevnu kremu od ruže. “ - Izbor Jessice Albe 

Revitalizirajuća krema – “Koristim je još od srednje škole. Probudim se i operem lice sapunom, zatim stavim serum, a nakon toga Dr. Hauschka Revitalizirajuću dnevnu kremu - i to je to! " – Jenifer Aniston 

Obzirom da je Dr. Hauschka jedan od prvih holističkih brendova, sa preko 40 godina iskustva u preparatima za njegu kože na biljnoj bazi sigurno da u tome i leži njen uspjeh i popularnost.