Visokoproteinski hljeb

Već dosta dugo skoro nikako ne jedem hljeb, a kad jedem onda volim da je ukusan i zdrav. Otkrila sam ovog ljeta Klas visokoproteinski hljeb koji je super. Napravljen je od sojinog brašna, pšeničnih mekinja, sa sjemenkama lana, susama, suncokreta, zobenih i ječmenih pahuljica.

Da budem iskrena ne ulazim ja pretjerano u sastav bilo kojeg proizvoda, jer mi to ponekad onda izgleda kao naučno istraživačko rad, a ne obrok u kojem treba uživati, ali čitala sam da su proteinski idealani za vegetarijance, sve one koji žele reducirati količinu unesenih ugljikohidrata i izgubiti koju kilicu te za sportiste. Eh, naravno to sve ne znači da trebamo pojesti čitavo pakovanje od 450 grama (iako mami i jedna kriška samo vuče drugu hehehe) već su dovoljne tri dnevno. Ipak, ne smijemo zaboraviti sa je manje više. Hljeb traje pristojno dugo tako da se ne morate brinuti da će propasti, ako trenutno živite sami kao ja. 

Mekinje i sjemenke obezbjeđuju ovom hljebu značajne količine biološki aktivnih nutrijenata vitamina i mineralnih materija. Prehrambena vlakna ovaj hljeb čine vrlo značajnim za zdravlje probavnog trakta i crijeva, ubrzavaju varenje hrane i iskorištavanje nutrijenata, hrane dobre bakterije koje su značajne za zdravlje crijeva. Nezasićene masne kiseline omega-3 čuvari su našeg srca, djeluju protuupalno, utječu na zdravlje mozga.

Proteinski hljeb je idealan za sportiste, vegetarijance i sve koji žele reducirati količinu unesenih ugljikohidrata i zdravije se hraniti. Samo tri kriške ovog hljeba mogu zadovoljiti 30 posto dnevne potrebe za proteinima, i 20 posto ukupne potrebe za vlaknima. Visokoproteinski hljeb ima nisku energetsku vrijednost, jer ne sadrži dodatne šećere. Bogat je izvor i omega-3 masnih kiselina, pa ima još značajniji utjecaj na zdravlje. 

Inače, BiH spada u zemlje koje su, prema potrošnji hljeba, iznad zemalja sličnog standarda. Hljeb je osnovna i svakodnevna namirnica u ishrani stanovništva BiH, tako da poboljšanja nutritivnih svojstava imaju veliki značaj za zdravlje potrošača.