60 minuta relaksirajućih vježbi za duh i tijelo

Alora body&mind trening na otvorenom postao je Sarajkama i Tuzlankama dio subotnje jutarnje rutine i jedan je od najposjećenijih grupnih treninga. O prednostima ovih relaksirajućih vježbi i borbi protiv stresa razgovarala sam sa Asjom Sirbubalo iz Nobel Ilac predstavništva u BiH

Kome je namijenjen trening i ko nas vodi kroz 60 minuta relaksirajućih vježbi? 

Drago nam je da već treću godinu zaredom građanima poklanjamo besplatan trening na otvorenom, kako volimo reći, uz cvrkut ptica i na jutarnjom rosom okupanoj travi. Trening je namijenjen svima kojima je potrebno oslobađanje od stresa, a u današnje vrijeme slobodno možemo reći da smo to svi mi. Projekat je nastao u saradnji sa Fitness & health studiom Transform i Arijanom Baždarević, diplomiranom trenericom sporta i licenciranom pilates instruktoricom. Istraživanja su pokazala da i sam boravak u prirodi oslobađa od mentalnog umora i opušta duh i tijelo, a uloga fizičke aktivnosti, posebno pilatesa i yoge, je sjajan način da se pokrenemo i podignemo raspoloženje. 

Živimo u vremenu u kojem  je stres neizostavan dio svakodnevnice. Koliko je upravo zato važno da pronalazimo načine pomoću kojih ćemo pozitivno uticati na svoje psihofizičko zdravlje? 

Stres se smatra najopasnijim otrovom današnjice! Osim što direktno utječe na naše raspoloženje, stres oštećuje i naš mozak, ometa imuni i probavni sistem, uništava srce i remeti polne homone, a čak je štetan  i za naše kosti i mišiće. Međutim stres je štetan onoliko koliko mu mi sami dopustimo. Možemo  ga okrenuti u vlastitu korist, za poboljšanje produktivnosti i smatrati ga glavnim životnim pokretačem. Zato treba usvojiti tehnike oslobađanja od stresa i zdrave životne navike. 

Nedostatak vremena nam je često izgovor da ne treniramo i ne bavimo se aktivnostima koje nas opuštaju. Međutim, koliko samo sat sedmično, za početak, može pomoći da se pokrenemo i pozitivno utičemo na svoje zdravlje?

Stvari koje nas usrećuju nakon određenog vremena postaju rutina. Za početak i sat vremena relaksacije, posebno subotom, je sjajan način za reset prije još jedne radne sedmice, u kojoj nas čekaju brojni rokovi na poslu, nedostatak vremena, plaćanje računa, studentski ispitni rokovi…

Stres je odlična podloga za brojne hronične bolesti. Kako ga umanjiti na prirodan način?

Pokušajte provoditi više vremena u prirodi, jer je dokazan njen blagotvoran opuštajući učinak na ljudski organizam, odaberite fizičke aktivnosti koje vam odgovaraju kako biste se oslobodili viška negativne energije, radite stvari koje vas rasterećuju i opuštaju. Izbjegavajte korištenje sintetskih “lijekova za smirenje”, jer često prave više štete nego koristi, a posebno zbog mogućeg razvoja ovisnosti. Pouzdan saveznik u toj misiji su i Alora tablete na potpuno prirodnoj bazi, sa dokazanim umirujućim djelovanjem.

Na kojim lokacijama u BiH ovog ljeta možemo trenirati?

Pored Sarajeva i Centra Safet Zajko, družimo se i u Tuzli na šetalištu Slana Banja, svake subote do kraja avgusta od 8:30. Više informacija možete pronaći i na našem facebook profilu Alora – Prirodni odgovor na stres.