Muče vas stres, nervoza, anksioznost?

Moje riječi će vam možda zvučati kao floskula, ali ukoliko zaista želimo zaštititi svoje mentalno i fizičko zdravlje moramo usporiti, posvetiti se sebi i sačuvati najveću dragocjenost koju imamo. Holistički pristup smanjenju stresa, anksioznosti, nervoze, tjeskobe podrazumijeva niz faktora među kojima su prehrana, način života, okolina, fizička aktivnost, san i moćni prirodni saveznici koji će nam pomoći da se bolje suočimo sa stresnim situacija i onim što nam donosi svakodnevni život.

Anksioznost je nažalost postala sastavni dio života i svi je osjećaju u određenoj mjeri. U saradnji sa stručnjacima iz biljne apoteke Ritual Lab ovoga puta preporučujemo nekoliko potpuno prirodnih proizvoda koji će pomoći osjećaju ponovne ravnoteže. Naravno ukoliko osjećate da vam mentalno stanje postaje prepreka za svakodnevni život vaše stanje vjerovatno zahtijeva pomoć psihologa ili psihijatra kako bi se problem doveo pod kontrolu i najbolje je da se obratite za podršku.  

Anksioznost i depresija - svima su poznati, ali razumijemo li zaista njihovu suštinu? 

Što je anksioznost?

To nije samo prolazni osjećaj straha ili brige. Ona može biti paralizirajuća i kontinuirana za neke ljude. Prepoznajemo je po simptomima kao što su strah, nesanica i napetost. 

Anksioznost vs. Depresija - kako ih razlikovati?

Ova dva stanja dijele biološku osnovu, ali imaju različite manifestacije. Depresija je više od tuge - ona često obuhvaća osjećaje bespomoćnosti, nemogućnosti koncentracije i gubitka interesa za stvari koje su nekada donosile radost.

Pronalaženje rješenja: Prirodni pomagači

Zdrav životni stil može biti ključan za olakšanje simptoma anksioznosti i depresije. Pored vježbanja, postoje i prirodni proizvodi koji mogu pomoći:

Valerijana: Biljka valerijane sinonim je za smirenje. Djeluje kao biljni sedativ što su dokazale brojne studije. U narodnoj medicini koristi se od 15. stoljeća, a nalazimo je u obliku čaja, tinktura, tableta ili kapsula. Istraživanje je otkrilo da su specifične kiseline, nazvane po samoj biljci, nazvane valeriane kiseline, posebno odgovorne za inhibiciju i regulaciju aktivnosti moždanih neurona.


Pasiflora: Pasiflora djeluje protiv nervoze, nemira, nesanice i tjeskobe. Karakteristična je po tome što nema sedirajući efekt kao valerijana, a pomaže u situacijama kada se osoba često budi po noći i teško zaspi.

Magnezij: Prirodno opušta mišiće, pomaže kod anksioznosti i stabilizira raspoloženje.


Vitamini B kompleks: Vitamini B-kompleksa uključuju tiamin (vitamin B1), riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotensku kiselinu (vitamin B5), piridoksin (vitamin B6), biotin, folnu kiselinu i kobalamine (vitamin B12), koji igraju ulogu u održavanju raspoloženja podignutim i stabilnim. Reduciraju stres i tjeskobu, a odlično funkcionišu u kombinaciji s magnezijem.

Kantarion (Gospina trava): Potiče dobro raspoloženje i može ublažiti simptome depresije. Postoje, naime, brojna naučna istraživanja koja potvrđuju da hiperforin, važan sastojak kantariona, spriječava razgradnju serotonina, hormona odgovornog za dobro raspoloženje. Zahvaljujući tome, ova moćna biljka ublažava simptome depresije i pozitivno utiče na stanje našeg duha.


Matičnjak (Melissa officinalis): Kaže se da matičnjak umiruje simptome stresa, pomaže vam da se opustite i poboljša vaše raspoloženje, djeluje pozitivno na smanjenje simptoma anksioznosti, kao što su nervoza i razdražljivost. 


Biljna apoteka Ritual Lab nalazi se u Sarajevu u Mercator Centru Ložionička. U njoj možete pronaći sve navedene proizvode izuzetne kvalitete.